Waarom Open Ended Play zo populair is


Open Ended Play of Spelen zonder regels of een echt einddoel; dat klinkt leuk toch? Maar ergens ook een beetje vreemd. Kinderen hebben toch een doel nodig om te spelen, hoor ik vele ouders al zeggen. Of: daar leren ze toch niets van bij? Toch wel! Open Ended play is sinds enkele jaren enorm populair in de kinderdagverblijven en kleuterscholen, maar nu wordt het ook meer en meer thuis toegepast. En wij begrijpen waarom!


Het is niet alleen leuk om naar te kijken, het stimuleert ook de creativiteit van het kind en bevordert de cognitieve en motorische vaardigheden. Open ended speelgoed kan je ook enorm goed combineren met ander speelgoed waardoor het oneindige spelplezier tot stand komt.


Open ended Play laat kinderen spelen zonder vaste regels. Zij bepalen het verloop van het spel. Dit zorgt ervoor dat de fantasie de vrije loop gaat. De creativiteit wordt opnieuw aangewakkerd en de cognitieve vaardigheden zoals het werkgeheugen, cognitieve flexibiliteit en zelfregulatie worden getraind. Wanneer het kind bij zijn spelvorm op een probleem botst zal hij probleemoplossend moeten nadenken, en ook hier worden dus weer vaardigheden getraind. In combinatie met een speelkameraadje wordt ook het samen spelen en empathisch reageren getraind bij deze vrije spelvorm. Daarnaast heeft het kind niet het gevoel echt een opdracht te moeten vervullen en voor vele jonge kinderen is dit heel belangrijk. Wanneer het te ‘schools’ wordt haken ze vaak af. Met open ended play laten we kinderen dus weer echt kinderen zijn en botsen ze zelf op problemen die ze dan ook zelf leren oplossen.


Wanneer je met ouders of grootouders over hun kindertijd praat, hoor je vaak dat zij zonder daar een naam op te kleven voortdurend speelden volgens de theorie van ‘Open Ended Play’. Deze generatie is dan ook vaak veel creatiever en kunnen gemakkelijker keuzes maken en problemen oplossen. Genoeg redenen dus om te kiezen voor speelgoed dat de fantasie van onze kinderen vrijuit laat! Wij zijn overtuigd van open ended play, en jij?

Ballen, blokken, een lege doos, … Je kan het heel eenvoudig maken. Leg maar eens wat materialen in het midden van de woonkamer: wedden dat de kinderen er onmiddellijk met zullen gaan spelen? Film deze momentjes ook eens stiekem want ze zijn om te koesteren.


Bij Little Moustache gingen we verder op zoek naar leuk fantasierijk en creatief speelgoed dat ook heel duurzaam is. We zetten hieronder onze favorieten op een rij.


Modu


Modu zijn pakketten bestaande uit grote bouwstenen van voelbaar schuim, verbindingsstukken en wielen. Allemaal ontworpen om kinderen te stimuleren een eigen creatie te maken. MODU stimuleert en ondersteunt elke ontwikkelingsfase van je kind. 

Dëna


Het dëna speelgoed is gemaakt uit platinasilicone, een zacht en bestendig materiaal, zonder BPA en 100% veilig. Het bestaat in verschillende vormen, zoals huisjes, boompjes, en mannetjes, en kan eenvoudig binnenstebuiten gedraaid worden waardoor er weer een andere vorm ontstaat. Dëna speelgoed kan al gebruikt worden voor baby’s als bijtspeeltje en kent enorm veel speelmogelijkheden. Het is verkrijgbaar in fluo, pastel of nature kleuren.


 

Stapelstein


De stapelstenen van Stapelstein zijn enorm populair bij verschillende leeftijden. Ze hebben een prijskaartje maar het is de investering echt wel waard. De stapelstenen bestaan er in verschillende pakketen en kleurentinten. Zo kan je de stapelstenen gebruiken om een parcours te maken zoals reisje rond de wereld, te stapelen of sorteren, erin te schommelen of op te gaan zitten, als bootje in het zwembad en nog zo veel meer. Je kan ze zowel binnen als buiten gebruiken.


 

Balanceerborden


Een wobbel of ander balanceerbord lijkt voor volwassenen een gewoon, gebogen stuk hout, maar leg dit wobbelbord in de woonkamer en kinderen zien onmiddellijk mogelijkheden. Een brug, een schommeltje, een racebaan, een goal, je kan het zo gek niet bedenken, maar binnen open ended play past deze wobbel helemaal!

Maak het extra gezellig en koop bij je Wobbel een dekentje met of zonder kussentje. Lekker chillen!

Er bestaan tegenwoordig zelfs lessen wobbelturnen of wobbelyoga die je binnen of buitenshuis kan volgen. En ja hoor, de mama’s en papa’s mogen meedoen!


 

WayToPlay


De flexibele, waterdichte en onbreekbare autobanen van WayToPlay bieden vele spelmogelijkheden. Zeker in combinatie met andere speelgoed worden hele dorpen gemaakt met verschillende activiteiten of gebeurtenissen. De autobanen kunnen overal meegenomen worden. Een autobaan in het zwembad, in het bad, tussen de bladeren in het bos of op het strand. Met de autobanen van WayToPlay zit je goed op elke locatie.


 

Coblo


Een van mijn favorieten. Mijn eigen kinderen spelen hier echt dagelijks mee. De spelmogelijkheden zijn dan ook eindeloos. De sterke magnetische blokken maken het mogelijk om allerlei bouwsels te maken en om te gooien, te sorteren op kleur of cijfers of woorden te noteren, kunstwerken tegen een magnetische muur te maken en nog zo veel meer.


 

REGENBOOGPUZZELS

De regenboogpuzzels zijn tegenwoordig weer enorm populair. Onze favoriet deze in hout of siliconen gemaakt zoals deze van Dëna. Oneindig veel spelmogelijkheden zeker in combinatie met ander speelgoed. En volledig veilig voor de allerkleinste.


HOUTEN BLOKKEN

De klassieke houten blokken mogen niet ontbreken in ons lijstje van Open Ended speelgoed. Blokkenbouwsel maken traint het ruimetlijk inzicht van onze kleintjes. Blokken zien, daagt ook uit om bouwwerken te maken.


Tip: Fantasierijk speelgoed laat zich vaak goed combineren en dit zorgt voor nog meer spelmogelijkheden. Zet de dino’s maar eens bij de wobbel ;).


Heb je vragen over dit onderwerp. Stuur gerust een mailtje naar info@little-moustache.be en wij geven met veel plezier een antwoord op al jouw vragen.


Veel liefs,

Silke en Shana